ro   en
phone icon+373 22 211 781

Noutăți și Evenimente

separator


CACIC a întrunit mediul financiar la un dejun de afaceri

În dimineața de 13 decembrie, Comitetul de Conducere al Curții de Arbitraj Comercial Internațional din Chișinău a organizat un dejun de afaceri cu reprezentanții mediului financiar pe marginea opțiunilor de optimizare a procedurii de recuperare a creanțelor.

Evenimentul a fost organizat pentru a împărtăși beneficiile soluționării litigiilor prin intermediul arbitrajului CACIC, precum și prezentarea priorităților noului Comitet de Conducere, în componența președintelui - Rogei Gladei (BAA Gladei și Partenerii), vicepreședintelui - George Teodorescu (SRL Mixbook) și membrilor - Bogdan Pleșuvescu (SA Victoriabank), Daniel Cobzac (BAA Cobzac și Partenerii), Sergiu Bivol (Vernon, David și Asociații).

În cadrul evenimentului a fost prezentat sondajul AmCham, efectuat în rândul membrilor, din care rezultă că principalul impediment pentru utilizarea arbitrajului ține de incertitudinea executării silite a hotărârilor arbitrale. Ulterior, AmCham a efectuat o analiză a practicii judiciare, din care a rezultat că această îngrijorare este doar parțial valabilă, fiind în mare parte subiectivă și unilaterală (în majoritatea cazurilor, titlul executoriu în baza hotărârii arbitrale eliberîndu-se în mai puțin de 40 zile). Cuplată cu alte avantaje ale arbitrajului (caracterul confidențial, posibilitatea alegerii arbitrilor, procedura expeditivă care permite obținerea unei hotărâri arbitrale în mai puțin de 3 luni, la costuri reduse, etc.), această concluzie demonstrează avantajul net superior al soluționării disputelor, inclusiv privind încasarea datoriilor, prin arbitraj comercial.


 


separator